Tyson Fury ima smijeh – tužan i usamljen

Čak ni bijes ne može biti siguran hoće li ponovno kutija, što god kaže. Nesretni, ali zbunjeni svjetski prvak u teškoj kategoriji može izdati drugu izjavu u bilo kojem trenutku – putem svog promotora ili bliskih suradnika na čuvanom jeziku tvrtke, ili, vjerojatnije, u grubom prasku na Twitteru – izjavivši da će doista otići od nekoliko milijuna dostupnih za činjenje onoga što je dobro.

Fury ima smijeh, tužan i usamljen. Jednom je trenutak briga, sljedeći ne. On čini novac ljudima nervoznim jer je jednokratan; on je zlatna prašina za njih, ali i njihova najgora noćna mora jer ga ne mogu ugušiti.No, on je više nego u pitanju od onih četiriju srebrnih pojaseva koje je prošlog studenoga udaljio od Wladimira Klitschka u Njemačkoj, koji izgleda predodređen da bude na aukciji najvišem ponuđaču, kako on zamagljuje ih u obrani, a upravna tijela pripremaju presudu za niza prekršaja. Više od pet godina, Fury je mojoj kolegi Guardiana, Donaldu McRaeu, rekao: “Imam ime za ono što imam, gdje , jednu minutu sretan sam, a iduće mi se žalim, kao što sam počinio samoubojstvo-tužno. I bez ikakva razloga – ništa se nije promijenilo…Jednom sam prošla mjesec i sljedeću minutu osjećam se kao da sam ušao u moj auto i izvodio ga u zid na sto milja na sat.Ne znam što nije u redu sa mnom. U tom samom izgovoru, a neko od njih, bijes je zvučao ranjivo kao i tri druga velika težina novijeg vremena: Frank Bruno, Mike Tyson i Oliver McCall. Kad sam s nekoliko sati sjela s Brunom da bih istražio bipolarnu prokletu koja ga je uništila – za autobiografiju nazvanu Fighting Back – primljena sam na vanjske rubove tamnog mjesta. Slušanje Franka da opisuje njegovu 28-dnevnu prisilnu zatvorsku kaznu u 2003. bio je hladno iskustvo. Kao puki suradnik u knjizi, mogao bih otići; Bruno mora živjeti s njegovom bolesti i podnijeti daljnje kratke uvjete zaštitnog tretmana, od kojih je najnoviji u rujnu 2015. Frank je uvijek bio nerado ratnik.Njegova veličina i snaga su ga učinili onim što je bio, ali njegova je priroda privukla ga u suprotnom smjeru. Zbog nedostatka izvedivih alternativa, osvojio je svoje rezervacije i za šest mjeseci koji su se nalazili 1995. godine, između premlaćivanja McCalla preko 12 krugova u Wembleyju i gubitka Tysona u tri kruga pakao u Las Vegasu, Bruno je službeno bio najbolja teška igra na svijetu .

Za razliku od Bruna, bijes dolazi iz dugog reda boraca – unutar prstena i van. Korijeni Putnika putuju dublje.Njegova hrabrost i braggadocio u prstenu su plodovi njegova odgoja, njegova nepoštivanja prema mišljenju drugih razumljiva posljedica predrasuda pokazanih prema svom narodu. Rođen je u sportu koji je najprikladniji za njegovu osobnost, prvo ime njegovog oca, “Gypsy John”, koji je odjekivao divljenje za Iron Mike Tyson i koji je vodio njegov ujak Peter na sam vrh boksovog najglamuroznijeg i najprofitabilnijeg odjela. Ali profesionalna boksa i vjerodostojnost povezuju se vitkom nitom.

Današnji Twitter prekomjerni ili press-conference izjava prečesto je sutrašnji smiješak ispunjen negiranjem ili povlačenjem.Ako je Fury želio dati izjavu o integritetu i vrijednosti zajednice putnika, sletio je u posao u kojem su te kvalitete često prolazne. Testovi testova pozitivno su za kokain, ali se vjerojatno neće zabraniti. Pročitajte više

U širem smislu stvari nije bitno ako se Fury opet bori, jer je prvenstvo u teškoj kategoriji, jednom najveća nagrada u sportu, raslo.Naslov nekad vlasništva Jacka Dempseyja, Joea Louisa, Rockyja Marciana i Muhammeda Alija (iako ne uvijek sjajno neotkriven) tijekom godina je bio smanjen na karton od krune zlostavljanja slabih upravitelja i sukladnosti drugih zainteresiranih strana.

Tyson je barem vladao uzbudljivom prijetnjom, ali Lennox Lewis i braća Klitschko, za svu svoju izvrsnost, nisu u potpunosti preuzimali čaroliju. Sada ne postoji isti svjetski prvak, samo impozantan popis kandidata s različitim pojasevima.Fury se istaknuo, a ne zbog boksa, koji je visok kalibar i mnogo bolji, ali njegovo ekscentrično ponašanje i izjave. Sada najveći izazov za njega nije očitovanje za još jedan klepet protiv Klitschka, Anthony Joshua ili Deontay Wilder; bori se sa mnogo jačim neprijateljima koji gnjevaju po njegovom duhu svaki dan.

Čini se da bijes ne poštuje adulaciju drugih, iako je, bez sumnje, novina koja dolazi s priznanjem mogla ga kratko zabaviti lakši trenuci. Tko bi se drugi odjeveno kao Batman za konferenciju za Klitschko?

Ali se više ne smije tako puno, čini se. Kada je Peter Fury prošlog tjedna priopćio da njegov nećak ima “medicinske” probleme, znali smo da nisu fizički.Svi su odmah bili svjesni da se Fury ne bori s okretanjem gležnja ili težinom, već njegovim zujanjem. Trebala mu je pomoć i pristojna količina vremena daleko od boksa. To se nije promijenilo. Ono što Fury kaže danas nema nikakvu važnost za ono što bi mogao reći sutra ili dan poslije. To je bijeli šum, možda i za pomoć i razumijevanje. Njegov ujak je rekao da bijes, koji glumi ravnodušnost, osjećao je da nije dobio odgovarajuće poštovanje da dovede Klitschkoovo desetljeće dominacije na kraj. Ta je rana daleko od iscjeljivanja.

Rate this post